pondělí 27. srpna 2018

Aktuálně dnes, od 27.8.2018


K fb článku Českého rozhlasu Plus o panu Otovi Šikovi (nejen): Pan Šik své učení dával tam, kde o něj stáli..se svým akademickým vzděláním, a ve snaze pomáhat, ku zdravé prosperitě, kteréžto učení své tam jistě mohl i rozvíjet..jelikož i učitel se rozvíjí, zvláště, má-li k tomu podmínky. Ve Švýcarsku ten socialismus zdravé prosperity mají, jak jsem si mohl všimnout, už dávno zavedený. I když se tím nechlubí, a tváří se, navenek, jako ,,tvrdě“ kapitalistická země. A možná právě proto jí jsou. Pro cizince je prestiž ve Švýcarsku podnikat.

Bezdomovce jsem tam, v pro mne překrásné Basileji, v té malé Praze, s katedrálou, mosty, Rýnem, tramvajemi.., ani jinde ve Švýcarsku, nepotkal. Odpadkové koše tam jsou z čistého antikora, po 9 hodině ranní nikde na ulici ,,člověk nenajde ani nedopalek“. A nikoho ani nenapadne, aby v nich cosi hledal. U nás, v Praze není odpadkový kontejner, v němž by se každý den neprostřídala fronta ,,hledačů pokladu, ošacení, potravy“. Ve Švýcarsku je mnoho imigrantů, chovají se obvykle pokojně, je o ně postaráno dle mezinárodních lidskoprávních úmluv nadstandartně, o ty, co získali azyl, ti, co jej nezískali, bývají, co vím, s cca 100 ChFr. pokud je chtějí, odesíláni důstjně avšak nekompromisně, zpět do své země.

Lidé tamní vesměs, i čety ranní uklízecí tam jsou usměvaví, naškrobení..svá košťata měli stále zánovní, i zahnuté dle terénu, když například uklízeli nábřeží..bylo mi to podivně nezvyklé..a tak jsem se zeptal své kamarádky tam žijící, jak je to možné? Odpověď její byla sice krátká, ale výmluvná. Jirko, víš, co je to, když technické služby stávkují ? Víc jsem se neptal.

Na jedné ulici, a snad ani v celé Basileji, například, jsem nenašel dva obchody se stejným sortimentem. Snad jen obchodů s hodinkami značky Rolex jsem v celém městě viděl povícero..V naší zemi České tak banální záležitost však je nevídanou raritou..například..snad kromě těch Rolexek v Pařížské ulici v Praze.

Dále, zatímco u nás se obchodníci předhánějí, i dodavatelé, v tom, kdo je ,,levnější“, ve Švýcarsku mají podnikatelé ceny odpovídající jejich nákladům a dobrému zisku, ale zároveň ve slušnosti, aby mohli po pracovním dni, pohodovém, beze shonu, spokojeně spát, nezadluženi. Člověk si tam dá kávičku, a všichni jsou z toho spokojeni. A není nikdo, kdo by si ji nemohl dovolit si dát, ani ti žadatelé o azyl. No a pro ně, a pro ty, kdož jsou například osamocení, jsou tam různé domácí charity, třeba ranní, dopolední, i odpolední, i večerní, kde lze posedět, dát si dobrůtku, přečíst si noviny, popovídat si.. Švýcary domorodými provozované..vše zdarma, a nikdo se neptá, kdo jsi, odkud jsi..

No a jednou, takhle při mojí víkendové dopolední procházce Basilejí, na tamním náměstí ,,Marktplatz“, tam zněla hudba, byly tam stánečky s občerstvením, mnoho Lidí tam mělo na hlavě červené čepičky. Šlo o pravidelnou oslavu tamních odborářů. Byla tam k vidění i literatura s fotografiemi Karla Marxe. Odpoledne pak šli se svými červenými čepičkami na hlavě veselí, usměvaví, ke svým domovům..

Je, myslím, škoda, že zdejší webové servery mají, asi..tak nějak mi připadá, regionálně ,,odladěné“ informace ze Švýcarska občanům Českým..jak jsem nabyl dojmu..pokud tomu tak skutečně je, mohlo by se jednat o jakýsi pozůstatek zvyků komunismu. Myslím, že bychom se od nich mohli velmi učit. A jak se i říká..žák leckdy umí pak ve svém učení jít dál, za učení učitele.., rozvíjet jej, pro příští generace. Ale při tom všem si je zapotřebí držet svou vlastní cestu, dle aktuálních a geograficko politických i možností, i sil, avšak na rozdíl od Švýcarů při zachování členství v NATO, a v EU. Švýcaři mají podmínky s EU dohodnuty nevyhnutelně též.

U nás zdejší čeští ,,rádoby politici“ si leckdy nevidí dál, nežli na svou vlastní kapsu, a obdobné, co zde píši, i co učí pan Ota Šik, označí za ,,levičáctví“..a je vymalováno. Pak můžeme vidět u nás, v naší zemi České, 60 tisíc bezdomovců, 4,7 milionu exekucí, 850 tisíc Lidí v exekuci, kterým vláda prostřednictvím ,,částek nezabavitelných, včetně nuly na bankovním účtu“, neumožňuje se zúčastnit legálně možnosti pracovat, ani tím následně jim neumožňuje jejich právo na důstojné bydlení v bytě dle Všeobecné deklarace Lidských práv OSN, tím ani jejich ,,právo na rodinu“ ( a národ Český, jak víme od demografů, stárne, dětí málo, tedy vymírá), jelikož tito Lidé o své bydlení díky ,,nezabavtelným částkám“ , ze kterých nelze bydlet a žít, současně, důstojně, o své bydlení přicházejí. Následně je pak vláda takto prostřednictvím výkonné moci justičně policejní i kriminalizuje, když například nemají peníze na placení výživného, a v podstatě jsou takto tito již ubožáci vmanipulováni do sfér tzv. ,,práce na černo“ tedy do sfér života se zatajováním svých příjmů, tedy i daní..tedy opět směrem k možnosti je zkriminalizovat, pokud se to by provalilo..atd, atd..v naší země České..postsametově. Vedle toho můžeme spatřit krásně se smějícího našeho současného premiéra na fotografiích rúzně,..tak nějak..asi jak se lidově říká..vysmátého..který o tom všem jistě musí vědět, i zvláště, když jim, institucím vládním, o tématice píši již povícero Let, jaksi bez jejich konstruktivního řešení situace, i bez pozitivní konstruktivní odpovědi ( viz www.ForLivingOne.blogspot.com s tamními všemi odkazy ).

Přeji i národu Českému, aby se mohl celostně dlouhodobě smát, alespoň jako ti Švýcaři.

Jó..ty dotace..to je fenomén, jistě i lákavý leckdy těm, kdož v tom umějí chodit si, ..a čápátka se svými zobáčky krásnými, hledají potravu na skládce..na smetišti.

Víte, v Basileji, tam jsem vídal Lidi takřka jen usměvavé, i si Lásku všude projevující, se objímající..bylo to krásné, i srdci nakažlivé. Lze tam spatřit mobil venku na parapetu pozapomenutý, či náklaďák v ulici se zbožím otevřený bez dozoru, a nikdo se tam nebál, že by kdokoli něco odcizil. Je tam normální ,,nekrást“. Policie tam má dojezd asi tak do dvou minut, možná do minuty, hned z několika směrů i třemi vozy. Viděl jsem tam naskakovat policistku do vozu za svými kolegy už za rozjezdu.

Proč o tom píši? Protože kriminalita tam bývá rychle zpacifikována. Kouř od pneumatik policejních vozů, jejich skřípot při takové akci ,,neshlédneš ani v akčním filmu“. Při tom policisté jsou v kontaktu z vozu s lidmi, dají na to, co jim Lidé ukazují, například, kam běželi pachatelé násilní. Kriminalita tam vidět není, ale když to někdo zkusí, má smůlu. Cizinci ? V referendu si Švýcaři ustanovili, že při spáchání trestného činu posílají imigranta zpět do země, odkud přijel.

Víte, ono smát se do objektivu kamer, krásným úsměvem, jen..slibovat almužny..v rámci ,,honění si“ bodů pro svou politickou kampaň neutuchající, v tom politiku ,,prosperity“ ,,pro život důstojný všem“ , ani odkaz příštím generacím, národu Českému, neshledávám. Dotace EU ? Zatím dostáváme více, nežli dáváme. A co pak ? Je nutné zemi na to připravit, dostatečně. Bezdomovci, a Lidé v exekucích v ČR ? Vláda se dál může chovat, že je nevidí, nechat je tak ,,vyskomírat“, tu sílu lidí cca milionovou, při tom se smát, při tom sem zvát Ukrajince například záplatově po desetitisících meziročně si..Nebo tu sílu Českou milionovou nechá vláda důstojně žít, zakládat rodiny, například. Co je lepší? Pro zemi Českou, pro národ Český ?

A že se ,,insolvenční podnikatelé, třesou na soudem přiřknutý jim poplatek podle mne nejapně vysoký ? Či na svůj nejapně vysoký poplatek se třesoucí exekutoři ? Inu, to už je příběh, myslím poněkud jak supů v povzdálí. A kdo jsou ti..v povzdálí.. Kdo to ví? To by jim nestačila třeba jen běžná obchodní marže, podnikatelská, například 25% ze ,,zakázky“ zastropovaná ? Co je toto za ,,podnikání“ ti soudní exekutoři ? Jak přijde dlužník k jejich odůvodnění nejapných poplatků, že má platit za nedobytné pohledávky 80% dlužníků ? Co je dlužníkovi do toho? Jde o jakýsi ,,fond“ dlužníků, hradících činnost exekutorů ? Pak jde o dotování, ze strany dlužníků, tedy občanů.což ovšem v naší zemi České, není nic neobvyklého, jde o jakýsi obecně zavedený zvyk, i různých subjektů, které si jej též přisvojily, vůči občnanům různě, i pod rouškou ,,zaměstnání“ Švarcsystémově.


Mimochodem: Listonoši ,,Swiss post“ rozvážejí poštu, jak jsem viděl, svými elektro čtyřkolkami, po svěřeném revíru, zatímco Listonoši/ky Čeští mají ruce vytahané stále, snad od Rakouska Uherska, brašnami, vozíčky..to jsou rozdíly..panečku, například..a slýcháme, že Česká pošta nemá vizi, a dostatek zaměstnanců..

Posílám srdečný pozdrav na Slovensko, paní Čaputové, Slovenskému Lidu, s poděkováním paní Čaputové za starostlivost o bezdomovce, s přáním všeho dobrého, Lásky, ZDRAVÍ..i splněných dobrých přání.. A doplňuji v linku níže článek o tuto mou recenzi : Je důležité, vyvíjet trvalé, dlouhodbé, úsilí, o systémová, DOSTATEČNÁ řešení v pomoci bezdomovcům, ODSTRAŇOVAT legislativní příčiny, POSILOVAT ty Lidi, i finanční jim pomocí, VČAS a DOSTATEČNĚ tam, kde nezvládají situaci řešit, například i kaucí na první nájem, pomocí jim sociální přechodnou, sociálně i právním poradenstvím, v České republice s 5ti miliony exekucemi také NEZBYTNĚ NAVÝŠENÍM nezabavitelné částky na 11ti násobek dnešního životního minima, které aktuálně činí 3400,- korun ( když nájem garsoniery v Praze umí stát měsíčně i 8mi násobek životního minima ) jinak je Česká republika HROBKOU VŠEM ČESKÝM OBČANŮM, OBČANKÁM, KDOŽ,,KTERÉ, JSOU, ČI BUDOU, V EXEKUCI, JEJICHŽ POČET MEZIROČNĚ NARŮSTÁ O cca 500 tisíc, kde neochota politiků toto zvýšení nezabavitelné částky provést, zabývat se tím,DOSTATEČNĚ i coby PRIORITOU Č. 1 V ZEMI..JE FAŠISMEM v České republice, přičemž tak zvané ODDLUŽENÍ se chová vůči dlužníkovi po uvažovanou dobu splácení STEJNĚ FAŠISTICKY. || || Forum24: Vánoce prezidentů? Zemana vyfotili s vánočkou. Čaputová nalévala polévku bezdomovcům – Forum24

https://www.forum24.cz/vanoce-prezidentu-zemana-vyfotili-s-vanockou-caputova-nalevala-polevku-bezdomovcum/